Oct
17

2011

“Piaţa interna a hârtiilor securizate se situeaza în jur de 1.000 tone pe an”Într-o piaţă definită mai mult de importuri, Ceprohart este o prezenţă exotică. Compania are o specializare complexă în industria celulozei şi hârtiei, iar cu trei ani în urmă s-a nişat pe producţia de hârtie securizată. Aceasta se regăsește într-o serie vastă de aplicații, de la timbre fiscale și până la instrumente de plată bancare, de la bilete Loto și până la formulare cu regim special utilizate în transporturi sau bonuri de masă. Dan Buteică, directorul executiv al Ceprohart, vorbeşte despre dinamica şi provocările pieţei autohtone de hârtie securizată.

Din ce zone profesionale vin principalii clienţi ai Ceprohart?

Clienţii noştri sunt poligrafiile care au în portofoliu lucrări pentru tipar de securitate. Cea mai mare cotă de piaţă o deţin cele două imprimerii naţionale, Compania Naţională Imprimeria Naţională şi R.A. Imprimeria Băncii Naţionale.

Ceprohart produce, de asemenea, aplicaţiile?

Compania fabrică majoritatea aplicaţiilor pe hârtii de valoare, cu excepţia celor tipărite pe hârtii autocopiative securizate şi pe hârtii pentru bancnote. Pe plan naţional, cele mai frecvente aplicaţii ale hârtiilor cu diverse nivele de securizare sunt timbrele fiscale pentru băuturi alcoolice şi tutun, paşapoartele, instrumentele de plată bancare, facturile şi chitanţele fiscale, tichetele de masă şi tichetele-cadou, bonurile pentru carburanţi, diplomele, documentele pentru evidenţa populaţiei, titlurile de proprietate, documentele de valoare private şi cele de călătorie.

În ce sistem este comercializată hârtia securizată produsă de companie? Relaţionaţi direct cu clientul final sau aveţi o reţea de furnizori?

Comercializăm, de regulă, pe bază de contracte negociate direct cu poligrafia utilizatoare sau cu utilizatorul final – autoritatea publică contractantă. Ofertarea se face direct sau prin participarea la licitaţiile organizate de achizitor.

Pe site-ul companiei este menţionată producţia unei palete de hârtie mai variate – hârtii pentru ambalaje, benzi autoadezive, cartoane speciale. Ce anume v-a determinat să optaţi exclusiv pentru hârtia securizată?

Ceprohart are în dotare o maşină de fabricaţie a hârtiilor şi cartoanelor, pusă în funcţiune în 1989, cu o capacitate de 1.500 tone/an. Utilajul poate produce o gamă largă de hârtii şi cartoane cu gramaje între 35 şi 350 g/m2.

În prezent, aproximativ 80% din portofoliul nostru de produse îl reprezintă hârtiile securizate, restul fiind hârtii tehnice – hârtii şi cartoane filtrante. Am ales să dezvoltăm cu prioritate domeniul hârtiei de valoare din mai multe considerente. În primul rând, pentru că placa filtrantă pentru industria alimentară şi farmaceutică, pusă la punct în anii ’80-’90 şi care a asigurat rentabilitatea Secţiei “Instalaţii experimentale şi pilot” până în 2005-2006, a fost înlocuită cu alte tehnici de filtrare mai productive şi avantajoase. În al doilea rând, hârtiile securizate includ o plusvaloare ridicată, care le face rentabile pentru specificul echipamentului nostru de producţie a hârtiei. Apoi, această nişă de piaţă permite creşterea gradului de încărcare a maşinii până la valoarea nominală. Nu în ultimul rând, am vrut să ne valorificăm capacitatea de cercetare în domeniu, pentru a pune la punct produse cu un grad ridicat de noutate.

Care sunt principiile de securizare a hârtiei?

Există trei metode de securizare pentru obţinerea sortimentelor de hârtii speciale: prin încorporarea în suportul de imprimare, prin aplicarea pe suportul de imprimare sau prin design şi imprimare. Elementele şi metodele de securizare sunt printre cele mai atractive subiecte ale cercetării ştiinţifice contemporane. Elementele au o varietate de structuri şi forme apte să dezvolte multiple proprietăţi optice, magnetice sau de alt tip şi oferă posibilităţi de aplicare nelimitate.

Pentru fiecare sortiment de hârtie care necesită protecţie sunt selectate elementele şi tehnicile de securizare adecvate. Acestea oferă un nivel ridicat de protecţie împotriva încercărilor de contrafacere sau falsificare.

Elementele de securizare sunt grupate în 3 categorii. Prima – tip D – este cea a elementelor deschise sau vizibile cu ochiul liber fără ajutorul unui instrument sau echipament de verificare. A doua gamă – SD – o reprezintă elementele semideschise sau vizibile numai cu ajutorul unor instrumente simple, precum lupa, lampa UV, detectorul de cerneală magnetică. Iar ultimul tip – A – constă în elemente închise sau ascunse care sunt cunoscute numai de către emitenţi şi detectate doar cu ajutorul unor echipamente speciale.

Ce tehnici aplică Ceprohart pentru securizarea hârtiilor?

Avem o serie de metode de securizare – prin marcarea compoziţiei fibroase a hârtiei, prin colorarea acesteia, prin aplicarea unor fibre de marcaj vizibile sau UV, prin filigranarea hârtiei, inserarea unor pigmenţi fluorescenţi sau a unor microfire magnetice în masa acesteia. Alte procese frecventate de companie constau în aplicarea foliilor holografice sau a hologramelor şi în reacţia de culoare a hârtiei la agresarea cu substanţe chimice.

De asemenea, studiem şi avem în pregătire 4 tehnici de securizare care vor completa, într-un an-doi, portofoliul actual de variante de securizare al Ceprohart şi vor mări competitivitatea companiei pe această piaţă.

Hartie securizata pe baza de fibre UV

Aveţi colaborări cu alte companii în cadrul proceselor de producţie, de exemplu, cu producători de holograme securizate, sau vă ocupaţi de fiecare aspect al producţiei in-house?

Ceprohart are o serie de parteneriate cu furnizori specializaţi de peste hotare. Achiziţionăm elemente de securizare – folii holografice, valturi filigranare, microfire magnetice, fibre şi chimicale de securizare – din Marea Britanie, Franţa, Elveţia şi Republica Moldova. Colaborările interne, cu companiile Optoelectronica şi Medapteh, au ca finalitate dezvoltarea de produse noi.

Care este dinamica pieţei de hârtie securizată pe plan local?

Piaţa internă a hârtiilor securizate se situează în jur de 1.000 tone/an, din care aproape o jumătate o reprezintă hârtiile de valoare de tip offset securizate, o gamă produsă de Ceprohart. Această piaţă este în strânsă legătură cu fenomenul de contrafacere a documentelor de valoare şi a mărfurilor industriale. Anual, valoarea produselor contrafăcute care intră pe piaţa internă din diferite surse este substanţială şi are efecte dramatice asupra statului, asupra firmelor care deţin mărci originale şi, nu în ultimul rând, asupra consumatorilor. Potrivit estimărilor unor specialişti, ponderea comerţului cu produse contrafăcute se ridică undeva la 26%.

V-aţi implicat în demersuri de combatere a acestui fenomen?

Suntem implicaţi în proiecte de cercetare-dezvoltare finanţate prin Planul Naţional de Cercetare Dezvoltare Inovare 2007-2013, dar avem şi colaborări directe cu instituţii de stat, pentru a pune la punct noi tehnici de securizare. Avem parteneriate cu ICPE – CA Bucureşti, cu Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi – Iaşi, cu Universitatea “Dunărea de jos” Galaţi şi cu Academia Română – Filiala Timişoara. Colaborăm, de asemenea, şi cu CN Imprimeria Naţională – Bucureşti.

Cât de mare este competiţia pe segmentul hârtiei securizate? Reprezintă prezenţa producătorilor externi o ameninţare pentru producţia de hârtie locală?

Hârtiile securizate sunt un segment intens disputat de firme cu tradiţie ce deţin un know how complex şi secretizat. Până acum trei ani, când Ceprohart a intrat pe piaţa internă a hârtiilor securizate, aceasta era ocupată de producători precum Arjo Wiggins din Marea Britanie, Landquart din Elvetia, Neograph din Cehia şi Fedrigoni, Italia. Ceprohart este în competiţie cu aceste firme şi câştigă aplicaţiile în măsura în care are o ofertă mai competitivă.

Mai există producători de hârtie securizată în România?

Ceprohart este unicul producător de hârtie securizată din ţară. Până în anii ’90, hârtiile securizate, inclusiv cele pentru bancnote, s-au fabricat în regim de secret de stat.

Acest segment de piaţă există în ţările dezvoltate. Ţări europene mai mici, de calibrul Bulgariei, Greciei, Moldovei, Slovaciei, Serbiei şi Sloveniei nu au producători interni de hârtii securizate.

Aplicatiile solicitate cu precădere în domeniul hârtiei specializate sunt:

  • Banderolele pentru marcarea băuturilor alcoolice și timbrele pentru marcarea țigaretelor și produselor din tutun;
  • timbrele fiscale;
  • tichetele de masă, bonurile valorice, certificatele de producător sau de înregistrare fiscală;
  • acțiuni, licențe, diplome;
  • formularele cu regim special utilizate în transporturi, sistemul medical și farmaceutic;
  • file CEC și bilete la ordin;
  • bilete pentru loterie/bingo/spectacole;
  • acte de stare civilă, acte de identitate, pașapoarte.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>